Nieskończony świat kanapek

 |  Written by Animela  |  0
To, że sandwich zrobił światową karietę, można tłumaczyć wyłącznie brytyjską mocarstwowością. Pewnie, że to poręczne, ale jakieś takie ... banalne :) A przecież świat kanapek nie musi się ograniczać do tego, co znamy od lat ...
Zacznijmy od kromki chleba posmarowanej mmasłem, posypanej gruboziarnitą solą i posypaną cukrem. Też banał znany z dzieciństwa? No to zastąpmy cukier - plastrami pomidora, ogórka albo rzodkiewki wczesną wiosną: odważną wariacją może być cebula lub szczypiorek. Na chleb z masłem i solą dajmy, zamiast cukru, dobry syrop klonowy albo z agawy - i już mamy kulinarne arcydzieło!
Chleb (albo bułkę) z masłem możemy też obłożyć jajecznicą: niby proste, ale jakie pyszne! Jeśli jajecznica będzie z cebulą, grzybami albo pomidorami (albo wędliną, albo szparagami ...), to mamy zupełnie nową jakość. A jeśli na pieczywo z masłem położymy zimny kalafior z bułką tarą?Albo ser żółty i dżem domowej roboty? ...
Można też ulkę przekrojoną na pół mocno ucisnąć, w środek włożyć zimny gulasz po węgiersku albo wczorajszy rendang, albo rybne curry - i już mamy domowy lunch na zimno!
A jesli do bułki przekrojonej na pół i wydrążonej wpakujemy sałatę po grecku albo nicejską, jarzynową, pieczarkową lub miks mieszanych sałat, to msmy i posiłek, i zdrowy posiłek, na raz!


ilustracja z:http://joemonster.org/images/vad/img_29375/e7f1d005dea3c55ebec87564f95be...
Hun
5
5 (2)

Więcej notek tego samego Autora:

=>>